Haber Yazılımı » Blog » Yapay Zeka ve Haber Sektörünün Geleceği: Gazetecilikte Yeni Bir Devrim

Yapay Zeka ve Haber Sektörünün Geleceği: Gazetecilikte Yeni Bir Devrim

Haber Sunumu

Haber sektörü çöküyor ve işi bitirmek için yapay zeka geliyor – en azından bazılarının endişesi bu. Yapay zeka gazetecilik statükosunu altüst eden ilk teknoloji değil ve kesinlikle son teknoloji de olmayacak. Telgraf ve ardından telefon, muhabirlerin bloklar ya da binlerce mil öteden haber göndermelerine olanak sağladı.

Linotip makinesi 1880’lerde yoğun emek gerektiren elle dizgi zanaatını ortadan kaldırdı. Radyo haberleri anında iletti. Bilgisayarlar Linotype’ın yerini alarak binlerce vasıflı üretim işçisini yerinden etti.

Yapay zekanın ilk titreşimleri haber merkezlerini şimdiden sarsmaya başladı. Yeni teknolojinin bir dezavantajı CNET ve Sports Illustrated’da ortaya çıktı ve editörler YZ’nin feci sonuçlar doğurmasına izin verdi.

Haber medyasının başka yerlerinde, yapay zeka şimdiden başlıklar yazıyor, abonelikleri artırmak için ödeme duvarlarını yönetiyor, transkripsiyonlar gerçekleştiriyor, hikayeleri ses akışlarına dönüştürüyor, ortaya çıkan hikayeleri keşfediyor, doğruluk kontrolü yapıyor, metin düzenliyor ve daha fazlasını yapıyor.

Haber Sunucusu

Oxford’da doktora adayı olan Felix M. Simon, kısa süre önce yapay zekanın gazetecilik geleceği hakkında, daha önce yapılan pek çok çalışmayı gölgede bırakan bir beyaz kitap yayınladı. Ne doomer ne de ütopyacı olmayan bir çömelişten bir sopa sallayan Simon, yapay zekanın haber merkezine ve yayıncının hizmetine girmesinin hem dezavantajlarını hem de vaatlerini müjdeliyor.

Daha önceki teknolojik devrimlerin aksine, yapay zeka işi her düzeyde değiştirmeye hazırlanıyor. Halihazırda değilse bile, çoğu haber atamasının başlangıcı haline gelecek ve bazıları için yeni atama editörü olacak.

Etkili kullanıldığında, haberleri daha doğru ve zamanında yapmayı vaat ediyor. Anlamsızca kullanıldığında ise bir spam deposu yaratacak.

Haber üretimi ve dağıtımının otomatikleştirilebildiği veya “daha akıllı” hale getirilebildiği her yerde, yapay zeka kesinlikle devreye girecektir. Ancak Simon’a göre gelecek henüz yazılmadı. Haber merkezindeki yapay zeka, geliştiricileri ve kullanıcıları ne kadar iyi ya da kötü yaparsa o kadar iyi ya da kötü olacaktır.

Bu röportaj Zoom üzerinden ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiş olup uzunluk ve anlaşılırlık açısından düzenlenmiştir.

Raporunuz, yapay zekanın geleceğin teknolojisi olmaktan çok uzakta, zaten haber merkezinde olduğunu savunuyor.

Sadece haber merkezinde değil, daha geniş anlamda haber kuruluşlarında ve haber merkezleri de bunun bir parçası. Eğer bir telefonda ya da bilgisayarda haber tüketiyorsanız ve herhangi bir makale önerisi alıyorsanız, çoğu durumda bu yapay zeka ve makine öğrenmesidir.

Son kullanıcı, Panama Belgeleri’nde gördüğümüz, araştırmacı muhabirlerin bu büyük veri yığınlarında hikayeler bulmasına yardımcı olan çok büyük veri kümelerindeki bilgileri keşfetmek gibi haber üretiminde gazetecilikte yapay zekanın kullanımının daha az farkındadır.

Ya da beni kaydetmek ve ardından yapay zekanın bunu yazıya dökmesini sağlamak gibi oldukça yaygın bir şey.

Similar Posts